Gasztropillangó

Sütőtökös puszedli

Ki kell használni, amíg még lehet kapni sütőtököt, és sütni belőle valami finomat: például sütőtökös puszedlit! Most csináltam ilyet először, de biztos, hogy nem utoljára! Igazán tökéletesre sikeredett. Nagyon feldobta a sütit, hogy szép narancssárga színe volt és ropogósra sült a tetején a mandula. Szerintem karácsonyra is el fogom készíteni, csak répát teszek majd bele. Állítom, hogy az is garantáltan megeszi, aki a sütőtök-ellenesek táborába tartozik! Próbáljátok ki! 😉

  • 100 g puha vaj
  • 200-250 g cukor és barna cukor felesben (mennyisége attól függ mennyire édes a tök)
  • 250 g sült tök bél
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 kisebb tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 350 g finomliszt
  • 2,5 tk mézeskalács fűszerkeverék
  • csipet só
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • szeletelt mandula a tetejére

A sütőt előmelegítem 180 °C-ra. A sült tök belét kikaparom a héjából és a 2 evőkanál olívaolajjal pépesre turmixolom. (Én már előző nap megsütöttem hozzá a tököt, hogy gyorsabban készen legyen. Ha aznap sütöd, várd meg míg kihűl!  )

Összekeverem a lisztet a sóval, a mézeskalács fűszerrel, szódabikarbónával és sütőporral.

A puha vajat a cukrokkal és a vaníliás cukorral simára keverem kézi mixerrel. Ezután hozzáadom a sütőtökös pürét, majd a tojásokat. Ha az egész jól összekeveredett, hozzáadom a lisztes keveréket, és fakanállal jól összeforgatom.

Kibélelek egy tepsit sütőpapírral, és nagyjából 3-4 cm átmérőjű gömböket halmozok rá egymástól 3 cm távolságra, mert egy kicsit meg fognak nőni. A tetejüket megszórom a reszelt mandulával, és a sütőben kb. 20 percig sütöm. Negyed óra után azért jó ránézni, mert sütőtől és a halmocskák méretétől függ, hogy meddig kell bent hagyni a puszedlit. Akkor jó, ha az alja már elvált a sütőpapírtól és a mandula picit megpirult a tetején.

Miután kihűlt fogyaszthatjuk is! Ha eltesszük másnapra, takarjuk le, vagy tegyük dobozba. (esélyes, hogy nem lesz rá szükség, mert azonnal elfogy 🙂 )

Jó majszolást!

20131104_200017

 

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!