Gasztropillangó

Málnás csokitorta

Csokiimádók figyelem! Ez a torta tuti bekerül recepttáratokba! Nem nagy ördöngősség elkészíteni, ellenben a végeredmény fantasztikus! A csoki édességével harmonizál a málna fanyarsága, a csokikrémről a tetején pedig már ne is beszéljünk. Én egy szülinapra készítettem el. Mondanom sem kell, hogy az utolsó morzsáig elfogyott! 🙂 A külseje jól dekorálható, a cukorkonfetti vagy hasonló díszek is jól mutatnak rajta.

Csokitorta ( én 32cm-es formában csináltam, ha 26 cm-esetek van, akkor magasabb lesz a torta)PicMonkey Collage2

Hozzávalók:

350 g tejföl
4 tojás
200 g cukor
1 teáskanál őrölt vanília (2 csomag vaníliás cukorra helyettesíthető)
250 g liszt
4 evőkanál (holland) kakaópor
1/4 teáskanál szódabikarbóna

A tejfölt a tojással, a cukorral és az őrölt vaníliával robotgéppel elkeverem, majd simára keverem a liszttel, kakaóval és a szódabikarbónával is.

A kivajazott tortaformába öntöm és 180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt megsütöm. (Tűpróba: A torta közepébe kell szúrni egy fogpiszkálót és ha nem tapad rá már nyers tészta, akkor kész. Több helyen is meg lehet nézni, nem árt a tortának.)

Málnalekvár

Hozzávalók:
300 g málna (lehet friss és fagyasztott is és lehet bele tenni egy marék piros-fekete ribizlit is, ha akad)
1 evőkanál cukor (tényleg nem kell bele több, ne legyen túl édes)
1 evőkanál whiskey

A málnát, a cukrot és a whiskey-t egy lábasba teszem, felforralom és sűrű, fényes szósszá főzöm. Olyan lesz, mint a lekvár, csak nem annyira édes. Ha nem szeretnénk, hogy a málna magocskái ropogjanak a fogunk alatt, szűrjük át egy szűrőn a szószt.

A langyosra hűlt tortát középen kettévágom egy éles késsel és mindkét oldalát megkenem a málnaszósszal, majd egymásra fordítom a két felet, azaz összeállítom a tortát.

Sem a tortát, sem a “málnalekvárt” nem hűtöm ki teljesen, hogy a tésztát kicsit átitassa a málnaszósz.

Csokikrém, avagy a ganache

Hozzávalók:
2 dl tejszín
250 g étcsokoládé (legalább 45 %-os)

Egy nagyobb lábasban  forráspontig hevítem a tejszínt, de nem forralom. Leveszem a tűzről, beleöntöm az apróra darabolt csokoládét és habverővel simára keverem, majd tovább keverem, hogy egyenletesen hűljön a krém. Legalább 3-5 percig kevergetni kell, amíg langyosra hűl. Amikor a hideg tányérra cseppentett csokikrém nem folyik el, akkor a (kihűlt) torta tetejére lehet önteni.

A ganache nem keményedik meg úgy, mint a csokimáz, szó szerint csokikrém lesz a torta tetején.

Ha a csoki kissé megdermedt akár azonnal fogyasztható, de hűtőbe téve is sokáig eláll!

Jó sütögetést! 🙂

PicMonkey Collage

 

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!