Gasztropillangó

Haramialeves fürjtojással

Kétszer megcsináltam ezt a levest 3 héten belül. Ez azért mond valamit! 🙂 Az egész azzal kezdődött, hogy egy kedves ismerősömtől (akinek ezúton is nagyon köszönöm!) kaptam fürjtojást ajándékba. Még nem dolgoztam fürjtojással korábban, gyorsan kerestem hát egy  receptet , amiben felhasználhatom. Ekkor akadtam rá erre a levesre, ami mostantól receptgyűjteményem nemes darabja!

Nagyon tetszett a leves neve: haramialeves. A haramiák évszázadokon át rettegésben tartották az elhagyatott utakon utazókat,akik miután elvették az erszényt, továbbengedték a fogatokat. Valami olyasmit képzelek el a leves történetének, hogy egy nagyon finom zöldségeket és tojásokat, ízletes húsokat szállító kocsit megállítanak a haramiák, akik gyorsan főznek egy levest amibe minden zsákmányuk belepakolják. És milyen jól teszik! 😀

Nézzük csak, mit kell összegyűjtenünk a leveshez (5 személyre):

  • 3 db nagy burgonya
  • 3-4 szál sárgarépa
  • 2 nagyobb szál fehérrépafürjtojás
  • ½  fej zellergumó
  • 2 db közepes vöröshagyma
  • 35 dkg füstölt mangalica oldalas
  • 3-4 nagyobb fej gomba
  • 1 kávéskanál só
  • 1/2 kávéskanál őrölt bors
  • 1 teáskanál tárkony
  • 1 db babérlevél
  • 2 duci gerezd fokhagyma
  • olaj
  • 12 db fürjtojás
  • friss petrezselyem zöldje a leves tetejére

 

galuskához:

  • 5 ek. liszt
  • 1 tojás
  • kevés só
  • kevés víz

Elkészítés:

A zöldségeket megpucoljuk. A vöröshagymát apróra, a burgonyát kockára, a répákat karikára vágjuk. A gombát megtisztítjuk, a kalapját és a szárát is felaprítjuk. Az oldalast 6 egyenlő darabra vágjuk fel.

5 literes lábasban olajat melegítünk, üvegesre pároljuk rajta a hagymát, és megforgatjuk a zöldségeket, elhelyezzük rajta az oldalas darabokat és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Hozzáadjuk a zellert, valamint a pucolt fokhagymákat. Fűszerezzük sóval, borssal, tárkonnyal, babérlevéllel.(Időközben pótoljuk az elfőtt vízmennyiséget!)

Ha megfőtt a hús, és megpuhultak a zöldségek, a zellert kivesszük belőle.

Egy tojásból egy csipet sóval, kevés vízzel és annyi liszttel, amennyit felvesz, galuskát keverünk, és a fővő levesbe szaggatjuk egy kis kanállal. Utána egyesével beleütjük a tojásokat úgy, hogy fehérjeburokban legyen a sárgája a végén.

A tojás  és a galuska pár perc alatt megfő, utána el is zárhatjuk a gázt, és kész a lehengerlően ízletes levesünk! Apróra vágott petrezselyemmel tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá! 🙂

1471150_10202391746250050_896731235_n

 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Zsófia Novák says:

    Imádom!!! Olyan laktató, hogy utána már nem is kell második 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!