Gasztropillangó

Fóliában sült garnéla citromos bulgurral

Bulgurt korábban még nem készítettem, de ezentúl biztos, hogy fogok, annyira ízlett! 🙂

A bulgur tört búza. Előfőzött, szárított búzaszemek, melyek különböző méretben kaphatók a rizsszemnyitől az egészen apróra őrölt változatig. A búzaszemeket általában hántolják, majd előfőzik, és sok helyen még mindig a napon szárítják. Nagyon jó köret, hasonlít a rizshez, de kicsit *harapósabb*, pergősebb az állaga, és gyaorlatilag percek alatt kész. Nagyon jól átveszi az ízeket, ezért népszerűek a bulgurból készült saláták, sok zöldséggel és sok zöldfűszerrel. A bulgur gazdagabb rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a rizs vagy a kuszkusz. B-vitamin és vas is van benne jócskán, ezért nagyon sok dietetikus javasolja a fogyasztását.

A garnélát minden formában nagyon szeretem. Ez a recept egy különösen finom elkészítési módot mutat be. A legjobb benne, hogy pikkpakk készen van, és akár ünnepi alkalmakkor is simán megállja a helyét.

Hozzávalók 4 adaghoz:

A garnélához:

  • 2 tucat tisztított garnéla (lehetőleg nem előgőzölt, hanem nyers!)
  • 8 gerezd fokhagymaP1040064
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 10 dkg vaj
  • 2 dl fehérbor
  • 1 citrom
  • olívaolaj
  • só, bors
  • alufólia

A bulgurhoz:

  • 40 dkg közepes szemű bulgur
  • 1 citrom
  • só, bors
  • 1-2 friss babérlevél

A négy adag rák négy kis külön fólia-csomagban készül majd el. Csomagonként tépjetek le egy kb. 50 cm-es alufóliát, hajtsátok félbe, terítsétek rá egy levesestányérra és nyomjátok bele. Így majd a belepakolt folyékony hozzávalók nem fognak kicsorogni az oldalán. Először is locsoljátok meg jó alaposan olívaolajjal, dobáljátok rá a megtisztított rákokat, sózzátok és borsozzátok meg. Szórjátok meg vékony szeletekre vágott fokhagymával, finomra vágott petrezselyemmel, locsoljatok rá egy kevés citromlevet és fehérbort, majd dobjatok rá egy darab vajat is. A fólia alsó és felső részét hajtsátok egymásra, majd a két oldalát göngyöljétek fel, hogy egy zárt kis csomagot kapjatok.

Kapcsoljátok be a sütőt 200 fokra. Sütőnél grillrácsot használjatok, ne tepsit! Mehet rá a rácsra minden csomag 5-6 percre. Ez alatt a rákok szépen megpárolódnak-megsülnek, a vaj-olívaolaj-fehérbor-citromlé kvartett pedig a petrezselyemmel és a fokhagymával egy finom, könnyű kis mártássá áll össze.

A bulgur elkészítése is pofon egyszerű. Öntsük a bulgurt egy lábasba, engedjünk rá annyi forró vizet, hogy az épp elfedje. Tegyünk bele egy kis olívaolajat, a citrom levét és reszelt héját is. Sózzuk, borsozzuk és beledobunk egy babérlevelet.Mivel a bulgur elő van főzve, elég csak forró vízzel felönteni, és néhány percig, csupán addig főzni, míg a folyadékot beissza. A csomagoláson mindig találunk elkészítési útmutatót, mert a különböző méretű őrleményekhez más és más folyadémennyiség és párolási idő szükséges.

Tálaláskor a bulgurra teszem a rákokat, és az egészet meglocsolom az alufóliában maradt szafttal.

garnéla

Eredeti recept: Szárnyas Ízvadász

 

 

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!