Bulgurt korábban még nem készítettem, de ezentúl biztos, hogy fogok, annyira ízlett! 🙂
A bulgur tört búza. Előfőzött, szárított búzaszemek, melyek különböző méretben kaphatók a rizsszemnyitől az egészen apróra őrölt változatig. A búzaszemeket általában hántolják, majd előfőzik, és sok helyen még mindig a napon szárítják. Nagyon jó köret, hasonlít a rizshez, de kicsit *harapósabb*, pergősebb az állaga, és gyaorlatilag percek alatt kész. Nagyon jól átveszi az ízeket, ezért népszerűek a bulgurból készült saláták, sok zöldséggel és sok zöldfűszerrel. A bulgur gazdagabb rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a rizs vagy a kuszkusz. B-vitamin és vas is van benne jócskán, ezért nagyon sok dietetikus javasolja a fogyasztását.
A garnélát minden formában nagyon szeretem. Ez a recept egy különösen finom elkészítési módot mutat be. A legjobb benne, hogy pikkpakk készen van, és akár ünnepi alkalmakkor is simán megállja a helyét.
Hozzávalók 4 adaghoz:
A garnélához:
- 2 tucat tisztított garnéla (lehetőleg nem előgőzölt, hanem nyers!)
- 8 gerezd fokhagyma
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 10 dkg vaj
- 2 dl fehérbor
- 1 citrom
- olívaolaj
- só, bors
- alufólia
A bulgurhoz:
- 40 dkg közepes szemű bulgur
- 1 citrom
- só, bors
- 1-2 friss babérlevél
A négy adag rák négy kis külön fólia-csomagban készül majd el. Csomagonként tépjetek le egy kb. 50 cm-es alufóliát, hajtsátok félbe, terítsétek rá egy levesestányérra és nyomjátok bele. Így majd a belepakolt folyékony hozzávalók nem fognak kicsorogni az oldalán. Először is locsoljátok meg jó alaposan olívaolajjal, dobáljátok rá a megtisztított rákokat, sózzátok és borsozzátok meg. Szórjátok meg vékony szeletekre vágott fokhagymával, finomra vágott petrezselyemmel, locsoljatok rá egy kevés citromlevet és fehérbort, majd dobjatok rá egy darab vajat is. A fólia alsó és felső részét hajtsátok egymásra, majd a két oldalát göngyöljétek fel, hogy egy zárt kis csomagot kapjatok.
Kapcsoljátok be a sütőt 200 fokra. Sütőnél grillrácsot használjatok, ne tepsit! Mehet rá a rácsra minden csomag 5-6 percre. Ez alatt a rákok szépen megpárolódnak-megsülnek, a vaj-olívaolaj-fehérbor-citromlé kvartett pedig a petrezselyemmel és a fokhagymával egy finom, könnyű kis mártássá áll össze.
A bulgur elkészítése is pofon egyszerű. Öntsük a bulgurt egy lábasba, engedjünk rá annyi forró vizet, hogy az épp elfedje. Tegyünk bele egy kis olívaolajat, a citrom levét és reszelt héját is. Sózzuk, borsozzuk és beledobunk egy babérlevelet.Mivel a bulgur elő van főzve, elég csak forró vízzel felönteni, és néhány percig, csupán addig főzni, míg a folyadékot beissza. A csomagoláson mindig találunk elkészítési útmutatót, mert a különböző méretű őrleményekhez más és más folyadémennyiség és párolási idő szükséges.
Tálaláskor a bulgurra teszem a rákokat, és az egészet meglocsolom az alufóliában maradt szafttal.
Eredeti recept: Szárnyas Ízvadász
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: