Gyorsan kész van és gyorsan el is fogy! 🙂 A leveles tésztás kifli mindig jó választás, sokféleképp variálható és bolti, előre kinyújtott tésztával pofon egyszerű megcsinálni. Lehet édes kifli ha lekvárt vagy nutellát töltünk bele, vagy lehet sós sajtos töltelékkel, sonkással, vagy amilyet csak el tudunk képzelni. Most volt otthon egy kis gombám, ezért csináltam egy paradicsomos pikáns mártást tölteléknek. Megbolondítottam egy kis borral, és el kell, hogy mondjam, nagyon jól sikerült! Íme a recept:
Hozzávalók:
- 2 csomag előre kinyújtott leveles tészta
- 50 dkg gomba apróra vágva
- 1 kis fej vöröshagyma kockára vágva
- 10 dkg bacon kockára vágva
- 3 ek sűrített paradicsom
- 0,5 dl bor (tetszőleges)
- só, bors ízlés szerint
- 1tk kakukkfű
- 1 tk bazsalikom
- 3 dkg vaj
- 1 tojás
- reszelt sajt
Először elkészítjük a tölteléket. Serpenyőben vajon megpirítjuk a bacon szalonnát. Hozzáadjuk a hagymát és kb. 3 percig sütjük, majd a gombát is hozzáadjuk, sózzuk és borsozzuk. Ekkor egy kis vizet fog engedni, amit ha már elfőtt hozzáadjuk a paradicsompürét és a fűszereket. Főzzük néhány percig, majd hozzáadjuk a bort és magasabb lángon jól összerotyogtatjuk, hogy kimenjen belőle az alkohol.
Elzárjuk a gázt, és előkészítjük a leveles tésztát. Kitekerem a csomagolásból, így egy téglalapot kapok. A téglalapot félbevágom a hosszabb oldalával párhuzamosan, így két téglalapot kaptunk. Ezeket háromszögekre vágjuk, kb. 10 jön ki egy fél tésztalapból.
A háromszögek aljába kanalazunk a mártásból annyit, amennyi nem fog kifolyni belőle, majd feltekerjük kiflinek. Én a végüket is felhajtottam, hogy tuti ne jöjjön ki belőle a töltelék. Ezt megismételjük az összes háromszöggel, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket, tetejüket megkenjük egy felvert tojással és reszelt sajtot szórunk rá.
Betoljuk a sütőbe, és 20 perc alatt 160 fokon készre sütjük. Akkor jó, ha a sajt már megpirult a tetején, és a kifli könnyen elválik a sütőpapírtól.
Langyos melegen már fogyaszthatjuk is. Ha esetleg maradna másnapra, tároljuk lefedve vagy dobozban, hogy ne száradjon ki.
Jó sütögetést! 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: