Gasztropillangó

Szirupos-datolyás körtetorta

Csodálatos sütemény! A körte a datolyával szuper párosítás, és ha ezt még megrészegítjük egy kis brandys cukros sziruppal a végeredmény mennyei! Szerencsére mindig szuper “tesztelő csapatom” van, akik készségesen elfogyasztják bármit is sütök vagy főzök. Most se kellett nagyon unszolni őket. Miután lefotóztam és ehetőre hűlt a torta, nagyjából 10 perc alatt már több, mint a fele el is fogyott! 🙂   A gyömbéres-mézeskalácsos íz miatt kicsit “karácsony íze” van, amit én nagyon szeretek, és most főleg jól esik, hogy beköszöntött a hideg  esős idő. Hétvégére kötelező finomság!

Hozzávalók:

A süteményhez:20131102_172510

  • 300 g datolya kimagozva és apróra vágva
  • 300 ml tej
  • 100 g vaj + kevés a tortaforma kikenéséhez
  • 140 g barna cukor
  • 3 nagy érett körte
  • 175 g liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 50 g dió durvára darálva/vágva + egy kevés a tetejére
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 2 tk őrölt gyömbér
  • 1/2 tk mézeskalács fűszerkeverék
  • 2 tojás

A sziruphoz:

  • 85 g barna cukor
  • 150 ml brandy

Elkészítés:

Egy edényben óvatosan olvasszuk össze a vajat, tegyük bele az apróra vágott datolyát, a tejet, az őrölt gyömbért és a barna cukrot. Addig melegítsük, míg a vaj elolvad, és az edény szélénél bugyborékolni kezd. Jól keverjük össze és tegyük félre, hogy kihűljön.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra ( ha légkeveréses akkor 160 fok). Egy 23-28 centis tortaformát vajazzunk ki.

Hámozzuk meg a körtéket, és vágjuk őket hosszában nagyobb cikkekre. Keverjük össze a lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával, a fűszerkeverékkel és az apróra vágott dióval, majd adjuk hozzá a kihűlt datolyás keveréket és a tojásokat. Dolgozzuk alaposan össze és öntsük a tortaformába. Tegyük tetejére a körtét, majd egy kis diót is szórjunk rá. Süssük 40 percig, majd takarjuk le sütőpapírral és mehet vissza 25 percre. Fogpiszkálóval ellenőrizhetjük, hogy megsült-e már ( a körtedarabok körül nedves maradhat a tészta).

Míg a sütemény sül, elkészítjük a szirupot.  A barna cukorból 50 ml víz hozzáadásával szirupot főzünk kis lángon gyakran kevergetve. Ha már teljesen felolvadt a cukor és kicsit sűrűbb, hozzáadjuk a brandyt, egy kicsit hagyjuk bugyborékolni, majd levesszük a tűzről. Ha a torta megsült, rákanalazzuk a szirup felét, és hagyjuk kihűlni. A többit tálalás előtt tegyük rá.

Remélem kedvet kaptatok hozzá! 🙂

20131102_171437

 

 

 

 

 

 

Címkék: , , , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!