Gasztropillangó

Sütőtökös pite

Igazi őszi-téli favorit! Azoknak ajánlom főleg, akik nem kedvelik a sütőtököt, mert így sütemény formájában meg fogják szeretni! A pumpkin pie az USA egyik legnépszerűbb édessége, amely a Thanksgiving (hálaadás) vacsorák hagyományos desszertje is.  Már kb. negyedjére csináltam meg ezt a pitét, és mindig nagy sikere volt. Ahogy hidegebbre fordul az idő, nagyon jól tud esni egy kis “karácsony-izű” sütemény!Erre a sütőtükös a pite tökéletes! (Karácsony-íz nálam a mézeskalács fűszerkeverék ízvilágát jelenti.) 🙂

Elkészítés:

Omlós tészta:
225 g liszt
150 g puha vaj (csak vaj jó, a margarinnal műíze lesz)
25 g porcukor
3 ek víz
A hozzávalókat kézzel összedolgozom, kb 1-2 percig gyömöszkölöm, amíg egy összefüggő tésztát kapok. Nem szabad túl sokáig gyúrni, mert akkor a tészta megkeményedik ha megsül, és ugye nem szívesen rágnánk cipőtalpat. 🙂 Ha a tészta összeállt nem kell hűtőbe tenni, hanem rakjuk két folpack közé, és nyújtsuk ki. Azért jó ha a két folpack között nyújtjuk, mert nem ragad így a nyújtófára és a deszkára valamint könnyen a piteformába tudjuk helyezni. Nagyjából próbáljuk kör alakúra nyújtani, hogy ne kelljen sokat igazítani rajta a formában. Ekkor felső réteg folpackot lehúztam, kivajazott piteformát a tésztára tettem (fejjel lefelé) és az alsó folpackkal együtt belefordítottam a tésztát. Ezt a réteg folpackot csak azután húzzuk le, hogy belesimítottuk a tésztát a formába. A szélén a kilógó részeket levágtam ( ha szükséges ilyenkor még ki lehet igazítani ahol nem jutott a formába elég tészta). Egy villával megszurkáltam, alufóliát tettem rá, amire szárazbabot tettem nehezéknek. Ez azért szükséges, hogy a pite közepe ne púposodjon fel. 180 fokon kb. 15perc alatt légkeveréses sütőben megsütöttem, majd levéve róla a fóliát és a babot  visszatoltam, hogy egy kicsit még piruljon.
Miközben sült a pite alapja, elkészítettem a tökös tölteléket:
550-650 g tök ( nagyjából1 közepes méretű tök sütve, előző nap sütöttem meg, héjából kikaparva tettem hűtőbe)
1,5 dl tejszín
3 tojás

3 tk mézeskalács fűszerekeverék
egy csipet só

20 dkg barna cukor
25 dkg  fehér cukor ( ha elég édes a tök, elég 20 dkg is)
A tök alól kiöntöttem a levet amit eresztett. A tojásokat robotgéppel kikavartam a cukorral és a fűszerekkel, majd a többi hozzávalót is belekevertem. Az elősütött pitére öntöttem, elsimítottam és 160 fokon még jó 40 percig sütögettem, amíg a töltelék meg nem szilárdult.
Nekem a pite alap tésztájából maradt még ki, ezért befontam és szívet formáztam belőle a közepére, és miután az elősütött alapra öntöttem a tölteléket a közepére helyeztem, és így ment be a sütőbe.
1479700_10202391727809589_1827716799_n

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!