Gasztropillangó

Svéd lazacos-spenótos gratin

Mostanában folyton svéd receptekre akadok, nem szándékosan – ők találnak meg engem, és én ennek nagyon örülök! Receptet kerestem lazac és spenót kulcsszavakkal, így akadtam rá erre a mennyei ételre. Ha érthetően le kellene írnom akkor azt mondanám, hogy ez egy spenótos, lazacos, sajtos rakott krumpli.

Na de akkor mi is ez a gratin..A gratin kifejezésbe gyakorta belefuthat az, aki a receptkönyveket vagy gasztroblogokat bújja. De nem kell tőle megijedni: a gratin egyet jelent a csőben sült étellel. Ezt pedig egészen biztosan mindenki elkészítette már valamilyen formában, akár úgy is, hogy nem tudta, hogy ő most épen gratin-t készít (pl. rakott krumpli).

Íme a recept:2014-01-05 14.31.53

Hozzávalók (egy nagyobb tepsi lesz belőle, kb. 4 főre)

  • 800 g burgonya
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 ek vaj + a tepsi kikenéséhez
  • 450 g fagyasztott spenót
  • bors
  • szerecsendió
  • 500 g lazacfilé
  • 2-3 ek citromlé
  • 1 ek liszt
  • ½ l tej
  • 200 g reszelt sajt
  • 2 db tojás

Elkészítés:

  1. A burgonyát megmossuk, megpucoljuk és karikákra vágjuk. Kb 20 perc alatt megfőzzük, majd hűlni hagyjuk.
  2. Hagymát és fokhagymát apró kockákra vágjuk.
  3. A fokhagymát és a hagyma felét(!) 1 ek vajban megdinszteljük. A spenótot fagyosan hozzáadjuk, felöntjük 100 ml vízzel. Lefedve közepes hőmérsékleten, kb. 15 perc alatt felolvasztjuk. Leszűrjük. Sóval, borssal és kevés szerecsendióval fűszerezzük.
  4. A lazacot megmossuk, ha a bőre rajta van eltávolítjuk, majd kockákra vágjuk. A citromlével meglocsoljuk.
  5. A  vajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a maradék hagymát, és üvegesre dinszteljük. Megszórjuk a liszttel, elkavarjuk, felforrósítjuk.
  6. Felöntjük a maradék tejjel, kb. 5 percig főzzük. 75 g sajtot felolvasztunk a mártásban. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.  A tojásokat elkavarjuk 5 ek tejjel, majd hozzáöntjük a sajtos mártáshoz, és levesszük a tűzről.
  7. A burgonyát, spenótot és a halat egy kivajazott tűzálló tálba rétegezzük. A mártással leöntjük, és a maradék sajttal megszórjuk a tetejét.
  8. Előmelegített sütőben 200 fokon megsütjük. (kb. 30-45 perc alatt) Akkor jó, ha a sajt már megpirult a tetején.

Jó főzőcskézést! 🙂

2014-01-05 14.35.43

Címkék: , , , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!