Mostanában folyton svéd receptekre akadok, nem szándékosan – ők találnak meg engem, és én ennek nagyon örülök! Receptet kerestem lazac és spenót kulcsszavakkal, így akadtam rá erre a mennyei ételre. Ha érthetően le kellene írnom akkor azt mondanám, hogy ez egy spenótos, lazacos, sajtos rakott krumpli.
Na de akkor mi is ez a gratin..A gratin kifejezésbe gyakorta belefuthat az, aki a receptkönyveket vagy gasztroblogokat bújja. De nem kell tőle megijedni: a gratin egyet jelent a csőben sült étellel. Ezt pedig egészen biztosan mindenki elkészítette már valamilyen formában, akár úgy is, hogy nem tudta, hogy ő most épen gratin-t készít (pl. rakott krumpli).
Hozzávalók (egy nagyobb tepsi lesz belőle, kb. 4 főre)
- 800 g burgonya
- 2 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 ek vaj + a tepsi kikenéséhez
- 450 g fagyasztott spenót
- só
- bors
- szerecsendió
- 500 g lazacfilé
- 2-3 ek citromlé
- 1 ek liszt
- ½ l tej
- 200 g reszelt sajt
- 2 db tojás
Elkészítés:
- A burgonyát megmossuk, megpucoljuk és karikákra vágjuk. Kb 20 perc alatt megfőzzük, majd hűlni hagyjuk.
- Hagymát és fokhagymát apró kockákra vágjuk.
- A fokhagymát és a hagyma felét(!) 1 ek vajban megdinszteljük. A spenótot fagyosan hozzáadjuk, felöntjük 100 ml vízzel. Lefedve közepes hőmérsékleten, kb. 15 perc alatt felolvasztjuk. Leszűrjük. Sóval, borssal és kevés szerecsendióval fűszerezzük.
- A lazacot megmossuk, ha a bőre rajta van eltávolítjuk, majd kockákra vágjuk. A citromlével meglocsoljuk.
- A vajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a maradék hagymát, és üvegesre dinszteljük. Megszórjuk a liszttel, elkavarjuk, felforrósítjuk.
- Felöntjük a maradék tejjel, kb. 5 percig főzzük. 75 g sajtot felolvasztunk a mártásban. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. A tojásokat elkavarjuk 5 ek tejjel, majd hozzáöntjük a sajtos mártáshoz, és levesszük a tűzről.
- A burgonyát, spenótot és a halat egy kivajazott tűzálló tálba rétegezzük. A mártással leöntjük, és a maradék sajttal megszórjuk a tetejét.
- Előmelegített sütőben 200 fokon megsütjük. (kb. 30-45 perc alatt) Akkor jó, ha a sajt már megpirult a tetején.
Jó főzőcskézést! 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: